2021 október 5 -10. │ 6 nap, 5 éjszaka │340 EUR/fő

Erdély – rejtett értékek nyomában

A Partiumtól Kalotaszegig, Aranyosszéktől a Mezőségig mutatjuk be Erdélyt. Programunk során olyan helyekre kalauzolunk, ahol kevesen fordulnak meg, és olyan ösvényeken megyünk végig, amelyeket kevesen taposnak. Felkeressük a rejtett magyar falvakat, megkóstoljuk a híres enyedi borokat, gyönyörködünk a kazettás mennyezetekben. Lesz kultúra, gyalogtúra, tábortűz, bográcsozás, kürtőskalács, lovaglási lehetőség, és igazi erdélyi vendégszeretetben lesz részünk. Tarts velünk és fedezd fel Erdélyt!

Fontos tudnivalók
  • Indulás és érkezés helyszíne: Budapest, Magyarország.
  • Utasbiztosítás kötelező: egyénileg kötendő.
  • Több személy jelentkezése esetén kedvezmény, megegyezés szerint.
  • A részvételi díj tartalmazza:  a szállást, az utazást, étkezést
  • A részvételi díj nem tartalmaz: utasbiztosítást, belépőket, szabadidős tevékenységeket
  • Jelentkezés: karpatklub.erdely@gmail.com

2021 október 5 - 10.

6 nap, 5 éjszaka

340 EUR

/fő

Kulturális

csillagtúrák

Részletes Program

1. nap
Utazás a Budapest – Szolnok (Debrecen) – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon, rövid megállókkal. Partiumi kitérők: Szentjobbon István király jobb kezének, a magyarság ereklyéjének a történetét ismerjük meg. Székelyhídnál északnak fordulunk és a pici Ottomány falvát keressük fel, ahol a Komáromy-kúriát látogatjuk. Komáromy György negyvennyolcas szabadságharcos és honvédtiszt kúriája ódon hangulatával a Jókai és Miksztáh-regények vármegyés világába repít vissza gondolatban. Innen Krasznára tartunk és a szépnevű településen a Partium egyik legszebb kazettás mennyezetű templomát tekintjük meg. A hepehupás vén Szilágyságon és a Meszesen át érkezünk meg Erdélybe. Délután kolozsvári városnézés. Szállás Kolozsváron.

2. nap

Csodálatos, történelmi helyeket látogatunk ma. Aranyosszéken át utazunk Gyulafehérvárra: látogatás Erdély ősi fővárosában: Székesegyház a Hunyadiak, Izabella királyné és a Barát sírjaival, a Vár, a Károly-kapu, díszkapuk, Tiszti kaszinó, stb. Fehérvárról Magyarigen és Boroskrakkó felé teszünk kis kitérőt, mindkét településen megnézzük az évszázados templomokat. Nagyenyeden meglátogatjuk Erdély sokszor elpusztult, de mindig feltámadott Bethlen-kollégiumát: Áprily, Kőrösi Csoma Sándor egykori iskoláját. Borkóstolás Nagyenyeden: a napsütötte, Maros-menti dombok finom enyedi fehér borokat teremnek, melyeket nemzedékek élveztek már előttünk, most rajtunk a sor. Késő délután Torockó érintésével utazunk haza Kolozsvárra.

3. nap

Kalotaszegi nap. Kalotaszeg pici magyar falvai máig őrzik a régi világ emlékét: cirádás tetőket, faragott kapukat, kerített templomokat. A máig élő népviselet, gazdag folklór és vendégszerető helyiek miatt érdemes itt is eltölteni egy napot. Első megállónk Magyarvalkón lesz, ahol a legrégebbi kalotaszegi templomot tekintjük meg. Innen Sztánára megyünk, ahol rövid túrával felkeressük a híres Varjú-várat, Kós Károly egykori lakhelyét. A fafaragás máig élő művészet Kalotaszegen, Zsobokon meglátogatunk egy helybéli fafaragót, és megkóstoljuk az igazi erdélyi kürtőskalácsot, megnézünk a környékre jellemző úgynevezett „tiszta-szobát”, ahol a helyiek őrzik az ősrégi festett bútort, varrottasokat és népviseletet. Rövid gyalogtúrán élvezzük a kalotaszegi tájat: Sztánáról felkapaszkodunk a Riszeg-tetőre, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környező vidékre, majd innen gyalogosan beereszkedünk Körösfőre. Szállás Kolozsváron.

4. nap

Ma a Mezőség néhány rejtett értékét keressük fel. Bonchidán megnézzük a Bánffyak lassan újjászülető kastélyát. Szamosújváron, az örmények városában teszünk egy érdekes kitérőt, és megtudjuk, hogy mi köze van Rubensnek az örmény kereskedőkhöz. A Somkeréki templom Erdély egyik legszebb temploma, a gyönyörű, arányos, fatornyos templomban Dobó István, az egri várvédő hős is fontos szerepet játszott. Széken benézünk egy-két helyi tisztaszobába, és felkeressük Holland Mihályt, akit annyira rabul ejtett a széki muzsika és tánc, hogy a tulipános Hollandiát elcserélte a Mezőség szikes dombjaira, jelenleg pici néprajzi múzeumot működtet a faluban. Szállás Kolozsváron.

5. nap

Pihenőnap és alapos városnézés Kolozsváron. Délelőtt vezetett városnézés: Óvár, Főtér, Szent-Mihály templom, Mátyás-Szobor, Farkas utca, Házsongárd. Délután (opcionális) látogatás egy Kolozsvár környéki lovastanyára, ahol hozzáértő lovasíjász felügyelete alatt íjászkodhatsz, lovagolhatsz, vagy csak pihenhetsz, élvezve a város panorámáját. Este tábortűz, remekbe főtt gulyással és csodás kolozsvári esti panorámákkal.

6. nap

Hazautazás a Kolozsvár – Nagyvárad – Debrecen – Budapest útvonalon. Rövid megálló és séta az almásgalgói Sárkánykertben. Látogatás a nagykárolyi Károlyi-kastélyban, rövid séta Nagykárolyban. Kaplonyban a Károlyiak ősi temetkezési helye szintén kihagyhatatlan kultúrörökség. Délután határátlépés Nyírábránynál és utazás a Debrecen – Budapest útvonalon.

Tudnivalók

6 nap, 5 éjszaka. Szállás: minden éjszaka Kolozsváron, a KárpátKlub vendégházában. Ellátás: félpanzió. Csatlakozás: megbeszélés szerint a Budapest – Szolnok – Debrecen útvonalon.

Részvételi díj: 340 EUR.

A részvételi díj tartalmazza az utazást, szállást, félpanziós ellátást, szervezést, túravezetést.

Minimális létszám: 10 fő.

Biztosítás kötelező, egyénileg kötendő.

Több személy részvétele esetén kérje egyedi ajánlatunkat!

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Galéria
Térkép
További túráink